fredag 24 juni 2011

Fredag morgon

God morgon! Här är klockan halv åtta och vi har precis stigit upp. Lite sovmorgon idag också, eftersom vi inte har någon undervisning. På Teachers training college skriver alla elever "National exams" idag, så vi har annat på programmet. Enligt vår guide Sam Nang är de nationella testen mycket viktiga; om man inte klarar dem får man helt enkelt inte fortsätta till nästa studienivå. Men vad jag förstått av det Kambodjanska samhället är det inga som helst problem att köpa sig rätt betyg eller resultat på proven... I korruptionens spår blir förstås utslagningen desto hårdare; det finns oändligt många som inte har pengar att använda till mutor, och de hamnar ju, oavsett egentlig kapacitet, utanför alla möjligheter att gå vidare i utbildningssystemet och skapa sig en tryggad framtid. Brutalt.
Dagen idag innehåller till att börja med ett besök på Wat Bo Primary school. Det är regionens största grundskola med över 1200 elever. De som varit med förut har förvarnat oss om att det är maximal uppställning som gäller på skolan. Alla 1200 eleverna i raka led där vi gå fram som någon sorts prominenta gäster. Och det är klart, om en skola i Sverige skulle få besök från andra sidan jordklotet så skulle vi förstås också vilja visa upp det bästa vi har, men det är faktiskt lite jobbigt. Vi är inga hjältar.
Nåväl, förhoppningsvis innefattar besöket också en möjlighet att möta barnen och lärarna i deras klassrum lite mer på tu man hand också. Ett par av våra workshopdeltagare jobbar på just Wat Bo-skolan, så det ska bli kul att se om vi träffar dem idag i deras vardagsmiljö!

Efter lunch tänker Vivi och jag åka ut till templen (Ankgor Thom och Bayon). Vi har en "tre-besök-inom-fem-dagar-biljett" och vill hinna utnyttja den. Ikväll firar vi svensk midsommar genom att bjuda amerikanerna på improviserad fest med Ahlgrens bilar, saltlakrits och "Små grodorna".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar