onsdag 22 juni 2011

Många karaktärer idag

Mötet med skolministern avklarat! Det var ett högtidligt möte där en representant för den Belgiska regeringen (har dom en regering??!) tillsammans med Kambodjas skolminister avslutade ett sju år långt samarbetsprojekt kring byggande och materialförsörjning till skolor i hela landet. Hela Teachers training school, alla elever och all personal, plus vi dryga 20 TAB-lärare, i högtidliga rader. Till en början ganska stelt, men när Skolministern höll tal visade han sig vara en charmant, vältalig och engagerad person som växlade mellan khmer och engelska, vilket gjorde det timslånga mötet i hettan långt mycket roligare än vi befarat..!
Han berättade också att han alldeles nyligen varit i Sverige för att diskutera (avtala om?) samarbete och stöd  kring utbildningsfrågor framöver. Kul! Barbara från TAB USA bekräftade efteråt att det var mycket bra att TAB hade Svenska lärare på plats just nu; eftersom ministern är positivt inställd till Sverige kan det också betyda att det blir lättare för TAB att fortsätta verka här!

Vår workshop idag var oerhört kul! Vi jobbade med att skapa karaktärerna i vår storyline, och precis som jag hade hoppats blev deltagarna mer och mer engagerade. De "pyntade" sina enkla pappersfigurer med godispapper och annat, och trots ett och annat höjt ögonbryn när de drog lott om vilket kön deras karaktär skulle ha, så "köpte" de vårt resonemang om att det skulle vara en hjälp för att kunna sätta sig in i någon annans perspektiv. Vi har använt begreppet "teachable moments" för att försöka förklara idén med storylinemetoden och för att närma oss teorier om lärande och lärandemiljöer i största allmänhet, och idag kändes det som att det faktiskt landade! De första dagarnas blyghet hos deltagarna har också släppt, och de tar alla chanser att pröva sina stapplande engelskakunskaper. Nu har vi skjutit upp i stort sett all teori som har med demokrati, gender och makt att göra till nästa vecka, så kanske har vi bara skjutit den stora utmaningen framför oss. Det är svårt att nå fram med teoretiska moment; det vi säger måste sägas på mycket enkel engelska och ändå är vi inte säkra på att våra tolkar, som inte har någon pedagogisk erfarenhet, för vårt budskap vidare på rätt sätt... Men Vivi är så skicklig och lyhörd för hur mottagligheten hos deltagarna är, så jag är inte så värst orolig! :o)
Vivi kan förresten inte svara på sin privata mejl eller skicka sms, så om ni tycker att hon verkat svåråtkomlig är det sant men inte avsiktligt!

I morgon ska vi, alla 260 workshopdeltagarna och vi TAB-lärare till "the National museum". Det blir ännu ett "teachable moment" där vår grupp har fått i uppgift att fundera på om de kan hitta någon tid eller plats eller händelse i den Kambodjanska historien där de skulle kunna förlägga en Storyline likt den vi gör. Det kändes extremt bra att de allra flesta började nicka bekräftande när de anade vart vi ville komma när vi gav dem instruktionerna; saker och ting börjar som sagt att landa!
Efter muséet blir det troligen ett besök på ett barnhem där jag ska få lämna alla gosedjur som Ella skickade med, och på fredag besöker vi regionens största grundskola med 5000 elever.
Fredag kväll har vi lovat amerikanerna att ordna en svensk midsommarfest, så vi får väl se om vi kan knåpa ihop en midsommarstång av en palm eller så...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar