söndag 19 juni 2011

Sam Oeurn och Kim San

Wohooo! Vi är igång! Vi har just haft meeting med alla TAB-lärare och våra tolkar. Information, lite snacks att äta, presentationer, materialutdelning och ett underbart kackalorum av 25 TAB-lärare och nästan dubbelt så många tolkar som ska försöka bekanta sig med varandra och workshop-innehållet.

Vivi och jag har fått tilldelat två unga killar; Sam Oeurn, 26 år och Kim San, 24 år. Båda är universitetsstudenter här i Siem Reap, och efter en lite trevande start har vi nu pratat oavbrutet i ett par timmar. Killarna har humor, är generösa och öppna och det kommer att bli fantastiskt att jobba tillsammans med dem! Vi har lärt oss att det är OK att låta en manlig deltagare få en kvinnlig karaktär i Storylinen, även om det är "a new way of thinking", som Kim San lite diplomatiskt utryckte sig ;o). Vi har också lärt oss de kambodjanska namnen på tre frukter till en övning (Vivi övar just nu, det låter inte riktigt kambodjanskt, om jag ska vara helt ärlig...), och vi har fått ordning på hur man ska göra när man hälsar, tackar och säger "hej då". Det känns tryggt att båda killarna gjorde den hälsning man gör till en vän när vi sa hejdå till varandra idag!
Nu, medan regnet fortfarande öser ner utanför fönstret, behöver vi putsa lite på våra förberedelser till morgondagen, och hänga upp finaste kjolen på "avskrynkling". Morgondagen börjar redan klockan åtta med "Opening ceremony" där skolchefen för Siem Reap-regionen kommer att tala. Vi ska tydligen sitta på en scen med de 260 workshopdeltagarna framför oss. Kan nog vara klokt att plocka med en vattenflaska eller två...
Sen, efter regnet, är det middagsdags kombinerat med en tur till bokhandeln för att se om vi hittar klisteretiketter att använda som namnlappar.

Jag känner mig så ödmjuk inför detta. Det är en fantastisk möjlighet att få möta unga, engagerade människor i ett land så olikt mitt eget, och att tillsammans med dem få utforska och skapa kunskap!
Kathy, TAB´s ledare i Siem Reap, gjorde ett mycket tydligt "statement" när hon inledde samlingen idag, genom att säga "We SHARE". Vi kommer inte hit med svaren eller lösningarna, utan vi delar våra bästa praktiska erfarenheter och vi gör det genom att modella ett lärande med dessa fem grundstenar:
-cooperative learning
-flexibility
-collaboration
-resilience
-Humour

Jag ser otroligt mycket fram emot morgondagen!
LEA HEUY! (Hej då)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar