torsdag 30 juni 2011

Miss Inga from Sweden

Igår eftermiddag när vi skulle äta lunch hamnade vi tillsammans med vår Director dr Cathy Klug och vår allt-i-allo Sam Nang vid ett bord på hotellets restaurant. Vi hade bara tänkt oss en snabb enkel lunch innan vi skulle iväg till marknaden för att handla skolutrustning till våra deltagare, men plötsligt dök en prominent gäst upp med två personer i sitt följe, och dr Klug ville absolut att vi skulle stanna kvar för att "representera" den svenska TAB-gruppen. Mannen vi mötte var Dr SamNang Hung, kambodjan som lyckades fly från Röda Khmerernas barnarbetsläger, uppfostrades av Vietnamesiska nunnor, hamnade på Yale University i USA där han var med och skrev ett avgörande verk i Kambodjas historia där man "avslöjade" hela Pol Pot-regimens grymheter, återvände till Kambodja och startade ett barnhem samt adopterade 21 barn, initierade TABs arbete i Kambodja för 7 år sedan och nu jobbar för den Japanska regeringen som rådgivare i utvecklingsfrågor i Sydostasien, samt bor i Fukushima och var där med sin familj när Tsunamin kom.
Puh! Vilken historia som rymdes i denne lille vänlige man!
Vi pratade om utvecklingen i Kambodja och han berättade om hur han drömmer om att stärka förskoleverksamheten här. I en SIDA-rapport vi läst beskrivs just några projekt där man startat förskolor i nära samarbete med skolan, och resultaten visar att det är oerhört mycket större chans att barnen som gått i förskola också fortsätter, och stannar, i skolan!
Det kändes som en verklig ära att få möta dr SamNang Hung, och med människor som honom i ledande postitioner känns det som att Kambodja har en ljus framtid!
Då gör det mindre att vår kära dr Kathy Klug introducerar mig med orden "and this is miss Inga from Sweden". :o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar